Skip Navigation

Southern Oregon University

From TSPC website:

  1. What is the Continuing Teaching License (CTL)?
    Answer: It is the second-stage permanent license required for all teachers who have been issued an initial license or any type of transitional license since January 1999. [See question 5 below for further details.]
  2. Where did it come from?
    Answer: After implementation of the Oregon Educational Act for the 21st Century in 1991, teacher preparation programs in Oregon began to "retool" for the new 21st Century classroom. Since students are required to show competency in subject matter, it makes sense that teachers should be required to show competency as well.
  3. How long has the CTL been around?
    Answer: The 1997 Legislature passed a statute describing the license in detail. The Commission began implementation of the new licensure system in January 1999.
  4. What are the requirements for a Continuing Teaching License (CTL)?
    Answer: 1) A minimum level of employment in the three years preceding the application for a Continuing Teaching license; 2) Demonstration of minimum competency on standards of teaching excellence; completion of an advanced professional education program approved by the commission. (See, ORS 342.138)
  5. How much time do I have to get my Continuing Teaching License (CTL)?
    Answer: If you have an initial teaching license it is valid for three (3) years and is renewable once only for a period of three years. At the end of the renewal period, an educator MUST qualify for the Continuing Teaching License in order to continue teaching in Oregon.

    The Commission does not have authority to extend the life of an Initial Teaching License because the timelines were established by the Legislature when they put them into statute. (See, ORS 342.136)

    If you have a transitional license, you must first complete the requirements of the Initial License before qualifying for a Continuing Teaching License.
  6. What happens if I do not complete my requirements for the Continuing Teaching License (CTL) in time?
    Answer: Failure to complete the requirements in a timely manner will leave the educator without a license to teach. The Commission does not issue emergency licenses any more. Furthermore, the requirements have been clearly spelled out in the statute and administrative rules.

    If an educator chooses not to enroll in a program to complete the requirements of the Continuing Teaching License it is at the educator's own peril. The Commission has no provisions at this time for exceptions.
  7. I heard the Commission is considering changes to the CTL.
    Answer: The Commission will be requesting legislative amendments to the statutes to allow for consideration of issues that have arisen throughout the implementation of the new licensure system.
  8. What happens if the proposed legislation is approved by the Legislature?
    Answer: That remains to be seen. The Commission will not be changing anything with regard to the requirements or design of the license at anytime in the next two (2) years. The Commission will, however, be looking at legitimate reasons why people may have been prevented from completing the requirements for the Continuing Teaching License and what accommodations, if any the Commission may be able to make.
  9. My union has advised us to not enroll in a Continuing License Program. What should I do?
    Answer: Only the Commission may determine the requirements for licensure. While the Commission will be considering issues that have been raised about the license, it is unlikely that substantive changes to the fundamental features of the license will be changed in the near future.

    An educator who has chosen not to complete requirements in the timelines that have been expressed in the statutes and administrative rules does so at her or his own peril.
  10. What if I have more questions about the Continuing Teaching License?
    Answer: Twelve Oregon higher education institutions offer Continuing Teaching License programs. Additionally, you may email questions to: contacttspc@state.or.us. Please be specific about the question you would like answered and we (TSPC) will get back to you as soon as possible